Pensioen: kun jij wel in je huis blijven wonen?

Pensioen: kun jij wel in je huis blijven wonen?

Als het om pensioen gaat, vertonen veel mensen struisvogelgedrag. Ze denken dat pensioen ingewikkeld en duur is. Maar als je nu je kop in het zand steekt, kan dat later vervelende gevolgen hebben. Want, kun je dan nog wel in je huis blijven wonen?

 

Zoon en schoondochter stappen binnen bij ouder stel.

Jouw inkomen na pensionering bestaat waarschijnlijk in elk geval uit AOW. De hoogte van een volledige AOW-uitkering bedraagt per maand netto € 1.226,60 voor alleenstaanden. Als je getrouwd bent of samenwoont krijg je samen elke maand € 1.677,10. En dat is geen vetpot.*

 

Je krijgt een volledige AOW-uitkering als je in de vijftig jaar voordat je met pensioen gaat in Nederland hebt gewoond. Zat je tijdelijk in het buitenland omdat je werkgever je daar had gedetacheerd? Ook dan krijg je een volledige AOW als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

 

Werkgeverspensioen

Een aanvullend pensioen is vaak nodig om te kunnen leven zoals je wilt. Bouw jij via je werkgever pensioen op en ben je nieuwsgierig wat je inkomen is nadat je bent gepensioneerd? Kijk dan even op mijnpensioenoverzicht.nl om een idee te krijgen. Houd er rekening mee dat deze bedragen niet 100% vaststaan. Ook zul je voor dat geld later minder kunnen kopen dan nu, omdat alles nou eenmaal elk jaar een beetje duurder wordt.

 

Lijfrente en andere pensioenproducten

Vaak bieden werkgevers een pensioenregeling aan, maar dat is niet altijd het geval. En als je zzp’er of ondernemer bent, zul je zelf voor je pensioen moeten zorgen. Dat kan bijvoorbeeld met een lijfrente of een ander pensioenproduct. Die vind je overigens niet terug in Mijn Pensioenoverzicht. Wel krijg je elk jaar een overzicht van de bank of verzekeraar waar je het product hebt afgesloten.

 

Pensioengat

Pensioenregelingen zijn per bedrijf en per branche vaak anders. Daardoor kun je een pensioengat hebben als je meerdere werkgevers hebt gehad. Ook als je minder dan veertig jaar pensioenpremie betaalt, krijg je minder uitgekeerd. En als jouw pensioenregeling een middelloonregeling is, wordt je uitkering niet gebaseerd op je laatst verdiende salaris, maar op het gemiddelde salaris tijdens je werkzame leven.

 

Heb jij een pensioengat dat je wilt opvullen? Ook in dat geval bieden pensioenproducten en lijfrentes de mogelijkheid om extra te sparen.

 

Fiscaalvriendelijk

Als je een pensioentekort hebt, kun je vaak met fiscaal voordeel geld overhevelen naar een pensioenproduct, zoals een lijfrente. De hoogte van dit bedrag wordt jaarruimte genoemd. Als je al eerder een pensioentekort had, mag je de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar gebruiken. Meer hierover lees je bij de Belastingdienst.

 

Schulden aflossen

Een andere manier om later meer besteedbaar inkomen te hebben, is het aflossen van je schulden. Je hypotheek, bijvoorbeeld. Het voordeel is dat je maandelijkse kosten omlaag gaan. Maar als je al je spaargeld in stenen stopt, kun je het niet meer voor iets anders gebruiken. Tenzij je je huis verkoopt, natuurlijk.

 

Beste oplossing voor jou

Vraag jij je af of je wel voldoende inkomen hebt nadat je bent gepensioneerd? Wil je weten of je jaarruimte hebt en hoe je die het beste kunt benutten? Maak dan eens een afspraak met me. Als Erkend Financieel Adviseur breng ik niet alleen in kaart wat je ongeveer aan inkomen kunt verwachten, maar kijk ik ook naar je uitgaven en aanvullende wensen.

 

Mocht blijken dat je meer pensioen nodig hebt, dan kan ik je helpen met het vinden van de oplossing die voor jou het beste is. Bel of mail me dus gerust even!

 

*peildatum 1 juli 2021

 

Donderdag, 16 september 2021

Foto SEH 16092021 Foto SEH 16092021