Zorgverzekering 2022: premie gaat omhoog, eigen risico blijft gelijk

Zorgverzekering 2022: premie gaat omhoog, eigen risico blijft gelijk

De premies voor 2022 zijn van alle zorgverzekeringen bekend. Gemiddeld betalen we in Nederland in 2022 bijna € 4 per maand meer voor een basisverzekering. Overweeg je om over te stappen? Dan moet je jouw huidige zorgverzekering vóór 1 januari 2022 opzeggen. Daarna heb je nog een maand de tijd om een nieuwe te kiezen.

 

Iemand meet de temperatuur van een zieke knuffelbeer

De premieverschillen tussen de verschillende ziektekostenverzekeringen zijn fors. Voor de goedkoopste basisverzekering betaal je nog geen € 110 per maand, voor de duurste ben je meer dan € 150 kwijt. Dat scheelt zo’n € 500 per jaar! Die premieverschillen hangen vaak samen met de keuzevrijheid die je hebt.

 

Natura zorgverzekering versus restitutiepolis

Welke zorgverzekering je ook hebt, je mag voor reguliere zorg altijd zelf je zorgverlener kiezen. Maar bij een naturapolis vergoedt de verzekeraar alleen alle kosten als je naar een dokter of ziekenhuis gaat waarmee de verzekeringsmaatschappij een contract heeft afgesloten.

 

Ga jij naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je slechts een deel van de kosten vergoed. Meestal is dit 75%. Wil je 100% vrijheid én 100% vergoeding? Dan kun je het beste kiezen voor een restitutieverzekering. Maar ja, dan betaal je ook meer premie.

 

Combinatiepolis en budget-zorgverzekering

Een combinatiepolis is een mengvorm van een natura- en een restitutieverzekering. Deze biedt voor sommige behandelingen vrije keuze en voor andere niet. Tot slot zijn er nog zogenoemde budget-zorgverzekeringen. Dit zijn in feite naturapolissen, waarbij je een (nog) beperktere keuzevrijheid hebt.

 

Aanvullende zorgverzekeringen

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De overheid bepaalt welke zorg er in het basispakket is verzekerd. Het gaat in elk geval om de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek. Hier kun je precies bekijken wat er allemaal in het basispakket zit.

 

Veel mensen sluiten naast de basisverzekering nog een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekering af. Vaak is het lastig om te kiezen uit het enorme aanbod. Daardoor loop je het risico dat je betaalt voor zorg die je niet gebruikt. Of erger: dat de zorg die je nodig hebt toch niet goed is verzekerd. Neem dus de tijd om een passende aanvullende verzekering te vinden. Twijfel je? Ik help je graag om je vragen te beantwoorden.

 

Eigen risico

Naast de verzekeringspremie moet je misschien andere kosten betalen. Voor veel zorg uit het basispakket geldt namelijk een eigen risico. De hoogte hiervan is wel begrensd en bedraagt voor 2022 maximaal € 385 per volwassene. Sommige zorg is vrijgesteld van het eigen risico, zoals de huisarts, verloskundige zorg en wijkverpleging. Een compleet overzicht vind je hier.

 

Eigen bijdrage

Ook moet je soms een extra bedrag of percentage zelf betalen: de wettelijke eigen bijdrage. Die geldt bijvoorbeeld voor medicijnen, een kunstgebit of een gehoorapparaat. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de eigen bijdrage. Aanvullende ziektekostenverzekeringen bieden soms vergoedingen voor de wettelijke eigen bijdrage.

 

Eigen risico vrijwillig verhogen

Verwacht je dat je volgend jaar weinig of geen zorgkosten hoeft te maken? Dan kun je ervoor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen tot maximaal € 885. In ruil daarvoor krijg je korting op de premie van je basisverzekering. Maar pas op: als je een dure behandeling moet ondergaan, moet je tot € 500 extra uit je eigen portemonnee betalen!

 

Zorgtoeslag

Omdat de zorgpremie in 2022 omhoog gaat, stijgt ook de zorgtoeslag. Is jouw inkomen niet erg hoog? Dan kom je misschien in aanmerking voor zorgtoeslag. Op deze pagina kun je snel uitrekenen of je zorgtoeslag krijgt en hoe hoog die is.

 

Meer informatie

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Overweeg je om over te stappen of je eigen risico te verhogen? Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik specialist op het gebied van verzekeringen. Ik help je graag verder.

 

Donderdag, 9 december 2021

Foto SEH 09122021 Foto SEH 09122021