Energietoeslag aanvragen? Neem er de tijd voor!

De energieprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Daarom heeft de regering de energietoeslag in het leven geroepen. Die kan je een bedrag van € 1.300 opleveren. Je krijgt de toeslag lang niet altijd vanzelf. In dat geval moet je ’m zelf aanvragen en dat kan ingewikkeld en tijdrovend zijn.

Of je de eenmalige energietoeslag krijgt, is afhankelijk van je inkomen. De exacte inkomensgrenzen kunnen per gemeente verschillen. Wel heeft de Rijksoverheid een richtlijn(Opens in a new window) gegeven. In de praktijk kom je vaak in aanmerking voor de energietoeslag als je per maand niet meer verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend). Ben je al gepensioneerd? Dan zijn de grenzen iets hoger: € 1.455,67 (alleenstaande) en € 1.971,05 (getrouwd of samenwonend).

Automatisch

Als je een uitkering ontvangt (zoals bijstand, IOAW, IOAZ of Bbz), dan weet de gemeente hoe hoog jouw inkomen is. De energietoeslag wordt dan automatisch overgemaakt. Maar als je ondernemer bent met weinig inkomen of alleen AOW ontvangt (al dan niet met een klein pensioen), moet je de toeslag zelf aanvragen.

Ingewikkeld

Het aanvragen van de energietoeslag kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Soms moet je een formulier aanvragen of invullen via de website van de gemeente. Als je dat hebt gedaan, moet je nog allerlei andere informatie uit je administratie verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan inkomensgegevens, je energiecontract en/of je huurcontract.

Halve dag

Die gegevens moet je uploaden of je moet er kopieën van maken en die meesturen met de aanvraag. Als jouw gemeente dit eist, kost dat vaak veel tijd, soms wel een halve dag. Vervelend, maar als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt (€ 1.300), dan is dat natuurlijk wel de moeite waard.

Er zijn trouwens ook gemeenten die de aanvraagprocedure veel eenvoudiger hebben ingericht en bijvoorbeeld alleen om een overzicht van je maandinkomsten vragen.

Geen gevolgen voor uitkering of toeslagen

Als je de toeslag krijgt, heeft dat geen gevolgen voor jouw uitkering of voor andere toeslagen. De toeslag is bovendien belastingvrij. Wanneer het geld op je rekening wordt gezet, kan per gemeente verschillen. Sommige gemeenten maken de toeslag in delen aan je over.

Meer informatie

Wil je meer weten over de energietoeslag? Twijfel je of je ervoor in aanmerking komt? Dan kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente. Die kan je precies vertellen hoe de regeling wordt uitgevoerd en uitleggen wat je moet doen om de toeslag aan te vragen.

Foto SEH 08092022 Foto SEH 08092022