Hoge WOZ-waarde kan geld opleveren

Veel huiseigenaren zijn geschrokken van de nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ-waarde van hun huis is vaak tienduizenden euro’s hoger dan vorig jaar. Er zijn mensen die hiertegen bezwaar willen aantekenen. Maar wist je dat je misschien wel kunt besparen door dit juist niet te doen? Nee? Lees dan snel verder!

3 maart 2023

De WOZ-waarde van jouw huis bepaalt onder andere hoeveel gemeentelijke belasting en heffingen je betaalt. Hoe hoger de waarde, hoe hoger die belasting. Dus is het even schrikken als je huis volgens de gemeente opeens 20% meer waard is dan een jaar geleden. 

Maar betekent dit nu ook dat je 20% meer belasting moet betalen? Nee. Dat komt omdat de meeste gemeenten de belastingtarieven juist hebben verlaagd. Pak de aanslag van vorig jaar er maar bij. Grote kans dat je dit jaar slechts enkele tientjes meer kwijt bent. 

Honderden euro’s besparen met hogere WOZ

Maar hoe kun je nou besparen als je juist meer belasting moet betalen? Dat zit zo. Veel huiseigenaren die geen hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebben, betalen een zogenoemde risico-opslag op hun hypotheekrente. Die is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Kort gezegd: hoe meer je huis waard is, hoe minder risico-opslag je betaalt. 

Stel dat je in 2020 een huis hebt gekocht voor € 350.000 en toen ook een hypotheek hebt afgesloten voor dat bedrag. Dan kan het zomaar zijn dat je 0,45% – of meer – extra hypotheekrente moet betalen. Zou je huis nu 20% meer waard zijn, dan wordt de risico-opslag met misschien wel 0,15% verlaagd. Op een hypotheek van € 350.000 kun je dan dus bruto € 525 per jaar besparen! 

Let op

Er zijn geldverstrekkers die automatisch de risico-opslag aanpassen aan de actuele verhouding tussen jouw lening en je woningwaarde. Maar vaak moet je de bank zelf vragen om die opslag te verlagen. Jouw hypotheekaanbieder zal je dan vragen om je WOZ-aanslag.

Uitrekenen

Ben jij benieuwd of – en hoeveel – jij kunt besparen op jouw hypotheekkosten nu jouw WOZ-waarde een stuk hoger is? Als Erkend Financieel Adviseur – ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur – reken ik het graag voor je uit. Neem dus snel contact met me op!

Foto SEH 03032023 Foto SEH 03032023